Wat is Generatieve AI? + Leuk voorbeeld

Categorie: AI algemeen
Foto van auteur
Geschreven door: Edwin

Edwin is de oprichter van aikundig.nl. Gedreven door passie voor AI experimenteert Edwin voortdurend met nieuwe AI-tools en deelt hij zijn inzichten op deze website.

Na maandenlang videolessen opnemen staat mijn eigen cursus Midjourney online! Bij deze Nederlandstalige cursus krijg je ook nog eens twee leuke e-books. Om dit alles te vieren, heb ik een bijzondere korting voor je: Je krijgt 20% korting op de cursus (eenmalige aanschaf, levenslange toegang). Gebruik daarvoor deze link en gebruik de vouchercode AIKUNDIG2025.

Deel dit artikel

In het nieuws wordt veel gesproken over GenAI. Ook ik spreek hier vaak over. In de toekomst ga ik hier zelfs een hele uitgebreide videocursus over maken. Generatieve AI, of kortweg GenAI, is een vorm van kunstmatige intelligentie (AI) die in staat is om nieuwe content te creëren. Hierbij moet je denken aan teksten, afbeeldingen, video’s of muziek. In plaats van simpelweg bestaande informatie te analyseren, kan deze technologie iets nieuws “genereren”. Maar hoe werkt dat precies en wat voor vormen heb je?

Een definitie

Generatieve AI (GenAI) is een vorm van kunstmatige intelligentie die nieuwe dingen kan maken, zoals teksten, afbeeldingen, video’s of muziek. Het leert van grote hoeveelheden voorbeelden, waardoor het zelf iets nieuws kan bedenken dat lijkt op die voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan een chatbot die op een natuurlijke manier met je kan praten, of een programma dat een afbeelding maakt op basis van een beschrijving die je geeft. Hierdoor wordt het makkelijker om snel en eenvoudig nieuwe content te maken.

Hoe werkt generatieve AI?

GenAI maakt gebruik van complexe algoritmes die zijn getraind met enorme hoeveelheden data. Het zijn overigens precies deze datasets die ter discussie staan. Hieronder leg ik uit hoe het proces van generatieve Ai verloopt.

Training met data

Een generatief AI-model wordt gevoed met grote datasets. Bij tekst kan dit bijvoorbeeld miljoenen boeken, artikelen en websites zijn. Bij afbeeldingen kunnen dat miljoenen foto’s zijn. In het geval van liedjes, gaat het om miljoenen liedjes. Deze data vormen de basis waarop het AI-systeem leert wat patronen zijn, zoals zinsstructuren, beeldcomposities, klanken en zelfs emoties.

Wist je dat het gebruik van generatieve AI controversieel kan zijn? Sommige mensen maken zich zorgen dat de grote hoeveelheden data die gebruikt worden om de AI te trainen, zoals boeken, afbeeldingen en liedjes, soms zonder toestemming van de makers zijn verzameld. Dit roept (volkomen terecht) vragen op over copyright, privacy en de eerlijke beloning van artiesten en schrijvers.

Herkennen van patronen

Nadat de AI getraind is, leert het de patronen en structuren binnen die data herkennen. Voor teksten betekent dit bijvoorbeeld het begrijpen van grammatica, context en toon. Bij afbeeldingen leert het model vormen, kleuren en composities herkennen.

Genereren van nieuwe content

Wanneer de AI eenmaal getraind is, kan het nieuwe content creëren. Stel je stelt een vraag of geeft een opdracht, dan gebruikt de AI de geleerde patronen om een uniek antwoord te formuleren, een afbeelding te maken, of zelfs een melodie te componeren. Dit gebeurt in slechts een paar seconden, waardoor het lijkt alsof de AI “creatief” is.

Voorbeelden van generatieve AI in actie

Er zijn al veel toepassingen van GenAI die je wellicht al kent:

Chatbots zoals ChatGPT

Een bekend voorbeeld is ChatGPT, een AI-chatbot waarmee je teksten kan genereren op basis van de input die je geeft. Deze technologie wordt o.a. gebruikt voor klantenservice, teksten schrijven of zelfs gewoon om een gesprekspartner te hebben.

Beeldcreatie zoals Midjourney

AI-tools zoals DALL-E, Mystic en Midjourney kunnen afbeeldingen genereren op basis van tekstuele input. Stel je voor dat je een afbeelding wilt van een kat die gitaar speelt in een ruimtepak in een bizarre stijl; dit soort tools kunnen dat voor je maken.

Muziek- en audiocreatie zoals Suno

Er zijn ook AI-modellen die muziek kunnen componeren of zelfs de stem van een bekende zanger kunnen nabootsen. Deze technologie wordt bijvoorbeeld gebruikt om muziek te maken voor films of games, maar ook voor persoonlijke projecten. Deze technologie is zelfs al zover dat je een lied kan maken op basis van eigen teksten. Zo heb ik speciaal voor bij de bovenstaande afbeelding een lied geschreven (met behulp van ChatGPT, een ander soort GenAI) en deze met Suno AI omgetoverd tot een waar feestje. De cover heb ik gemaakt met Midjourney en bewerkt met Canva AI. Zo komt alle GenAI die ik hierboven heb besproken mooi samen!

GenAI Cover

Beluister het prachtige lied hieronder:

Songteskst:

(Refrein)
Kat met gitaar, in een ruimtepak,
Speelt de sterren van de hemel, zonder een dak.
Miauwend door de ruimte, zwevend als een ster,
Rockt die kat zijn snaren, ja, keer op keer.

(Couplet)
Geen zwaartekracht, geen zorgen hier,
Alleen een kat met ritme en een snaarplezier.
Ruimtekitten met een groove zo strak,
In zijn glanzend zilveren ruimtepak.

(Refrein)
Kat met gitaar, in een ruimtepak,
Speelt de sterren van de hemel, zonder een dak.
Miauwend door de ruimte, zwevend als een ster,
Rockt die kat zijn snaren, ja, keer op keer.

(Bridge)
Snaar na snaar, rock en miauw,
In de ruimte, zonder pauze, wow!

(Refrein)
Kat met gitaar, in een ruimtepak,
Speelt de sterren van de hemel, zonder een dak.

Nog meer GenAI en enkele toepassingen

Video’s

GenAI kan video’s genereren of bewerken, zoals het maken van geanimeerde beelden of het automatisch aanpassen van beelden in video’s. Denk aan AI-tools die videoclips kunnen samenvoegen, effecten kunnen toevoegen, of zelfs nieuwe videobeelden kunnen maken op basis van een script of beschrijving.

Code

AI-modellen kunnen ook programmeercode schrijven en verbeteren. Tools zoals GitHub Copilot kunnen programmeurs ondersteunen door automatisch code te genereren, foutoplossingen te bieden, of zelfs volledige functies te schrijven op basis van een paar regels instructies.

3D-modellen

Generatieve AI wordt gebruikt voor het creëren van 3D-modellen, bijvoorbeeld voor videogames, animaties of architectonische ontwerpen. Hiermee kunnen objecten, landschappen of hele werelden in 3D worden gegenereerd zonder dat een designer elk detail handmatig hoeft te ontwerpen.

Data-analyse en synthese

GenAI kan grote datasets analyseren en interpreteren om voorspellingen te doen, trends te ontdekken of nieuwe data te genereren die lijkt op bestaande data. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt in wetenschappelijk onderzoek, financiën en marktanalyse.

Bewegingsanimaties

AI kan bewegingen genereren voor animaties en games, zoals het realistisch laten bewegen van personages of het creëren van complexe dans- en vechtscènes. De AI leert deze bewegingen door het analyseren van voorbeelden uit echte bewegingen.

Vertaling

Naast tekstgeneratie kan AI ook worden gebruikt voor realtime taalvertaling. Dit maakt het mogelijk om gesprekken in verschillende talen te voeren zonder dat je beide talen hoeft te kennen.

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR)

In VR en AR kunnen AI-modellen realistische of fantasievolle omgevingen en objecten creëren die interactief en levensecht zijn. Denk bijvoorbeeld aan een virtueel museum dat AI gebruikt om gepersonaliseerde rondleidingen te geven.

Plaats een reactie

Share to...