Eén van de minst gebruikte parameters in Midjourney is wellicht –stop. Ik zie deze echt nooit voorbij komen in de community of in Midjourney Rooms. Het is ook een lastige parameter. Veel mensen willen deze niet gebruiken, omdat het resultaat misschien wat vaag is. Toch gebruik ik –stop wel regelmatig. Ik merk bijvoorbeeld dat in de laatste 10 a 20 stappen (van de 100) Midjourney veel verfijningen toevoegt aan de afbeelding om deze wat strakker, scherper en realistischer te maken. Om dit te voorkomen, gebruik ik bijvoorbeeld –stop 90. Ik geef dan aan dat de afbeeldinggeneratie moet stoppen bij stap 90/100. Hieronder geef ik een uitleg en voorbeelden uit eigen bibliotheek van deze parameter.
Wat is –stop in Midjourney?
De –stop parameter in Midjourney laat je sturen hoe afgewerkt een gegenereerde afbeelding is. In plaats van de afbeelding volledig te laten renderen, kun je Midjourney opdracht geven om op een ander moment te stoppen. Dit zorgt voor een snellere verwerking, maar met een nadeel: de afbeelding kan waziger zijn en minder details bevatten.
De voordelen
- Artistieke expressie: Door te stoppen met genereren op een lager percentage, kun je onbedoelde, maar interessante en artistieke effecten creëren. De afbeeldingen kunnen een meer abstracte, suggestieve of schilderachtige kwaliteit krijgen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor creatieve doeleinden waar perfectie niet het hoofddoel is.
- Snel experimenteren: De snellere verwerking maakt het mogelijk om sneller te experimenteren met verschillende prompts en instellingen. Dit kan handig zijn in de beginfase van een project, wanneer je nog aan het brainstormen bent over ideeën.
- Lagere kosten: Aangezien de afbeeldingen minder details bevatten, vereisen ze minder rekenkracht om te genereren. Je bent iets minder GPU-tijd kwijt van je abonnement. Al scheelt dit echt niet heel veel.
- Bepaalde stijlen: Sommige artistieke stijlen, zoals impressionisme of abstracte kunst, lenen zich goed voor het gebruik van de –stop parameter. De onafgewerkte look kan de gewenste sfeer of esthetiek van deze stijlen versterken.
Drie punten om rekening mee te houden:
- –stop kan je instellen met een waarde tussen de 10–100.
- De standaardwaarde in Midjourney voor -stop is 100. Je krijgt dus, als je zelf geen –stop parameter invult, altijd een volledig gegenereerde afbeelding.
- –stop werkt niet tijdens het upscalen van een afbeelding.
Wist je dat: In Stable Diffusion kan je met deze parameter (die anders heet) ook hele gave resultaten krijgen. Dit heet Prompt Scheduling.
Een voorbeeld van de stop parameter in Midjourney
In het onderstaande voorbeeld heb ik (voor de vaste lezers) bekende prompt gebruikt. Deze heb ik uitgevoerd met –stop waardes van 10 tot en met 100, met stapjes van 10. Je kan het natuurlijk ook met andere waardes doen, bijvoorbeeld 33, 84, 91 etc. Zolang het maar tussen de 10 en 100 zit!
a photo of a dutch cow in the meadow --ar 1:1--style raw --stylize 100
Voorbeeld met stop-waarde
a photo of a dutch cow in the meadow --ar 1:1--style raw --stylize 100 --stop 80
–stop 10
–stop 20
–stop 30
–stop 40
–stop 50
–stop 60
–stop 70
–stop 80
–stop 90
–stop 100 (volledig gegenereerd, standaardwaarde)
Wanneer gebruik ik het? Een voorbeeld uit eigen archief
Hieronder zie je enkel voorbeelden van afbeelding gemaakt met behulp van de stop-parameter in Midjourney. Je ziet goed dat het geheel net wat onscherper en soms wat dromeriger wordt. Ik vind dit zelf een heel erg tof effect hebben bij sommige prompts. De laatste stappen met verfijning kunnen een AI-afbeelding soms erg hard maken. Oordeel zelf:
Tip: Wil je een realistische foto genereren? Probeer dan eens –stop 95!