Ik heb er lang op gewacht, maar eindelijk is het zover: de nieuwe Midjourney-editor is er! Als fan van digitale beeldbewerking kon ik niet wachten om mijn eigen afbeeldingen te bewerken, helemaal in de unieke stijl van Midjourney. Wat deze tool zo tof maakt, is dat je nu je eigen foto’s kunt uploaden en aanpassen. Je kunt delen uitbreiden, nieuwe elementen toevoegen, of zelfs de hele textuur en belichting van een afbeelding veranderen. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan, en in dit artikel lees je voorbeelden en diverse tips.
Wat is de nieuwe editor in Midjourney?
De nieuwe editor van Midjourney biedt de mogelijkheid om je eigen afbeeldingen te uploaden, zowel via een URL als direct als bestand. Met deze tool kun je vervolgens specifieke delen van de afbeelding uitbreiden, bijsnijden, herschilderen of nieuwe elementen toevoegen. Ook is er een retextureringmodus die de belichting, materialen en oppervlakken aanpast om je afbeelding een volledig nieuwe uitstraling te geven. Alle bewerkingen kunnen eenvoudig worden uitgevoerd via tekstprompts en het selecteren van specifieke delen van de afbeelding, zodat je volledige controle hebt over het eindresultaat.
Retexture
Deze functie ken ik al van o.a. Magnific AI en Stable Difussion. Je kan een eigen foto uploaden en hier met behulp van een prompt een gehele nieuwe invulling aan geven. De vormen op de originele foto blijven wel behouden, maar worden opnieuw ingevuld. Dit klinkt misschien lastig, maar dat is het zeker niet. Hieronder zie je meerdere voorbeelden die ik heb gemaakt van mijn eigen foto’s.
Meerdere voorbeelden van Midjourney Retexture
Een paar maanden geleden maakte ik deze foto van een kauw. Deze foto heb ik als basis gebruikt in Midjourney. Vervolgens heb ik meerdere prompts ingegeven, zoals: Parrot, Mona Lisa, Painting, Houseplant en Rabbit. Je ziet in de onderstaande voorbeelden goed dat de vorm van de originele afbeelding behouden blijft, maar d.m.v. de prompt anders wordt ingevuld. Heel tof!
Tip: Deze functie werkt het beste als je iets beschrijft wat ook daadwerkelijk past in de foto. Hele gekke dingen, bijvoorbeeld een afbeelding van een boom veranderen in een dronefoto van een stad, gaat geen goed resultaat opleveren.
Hieronder heb ik nog een aantal voorbeelden gemaakt van Retexture. Na het uploaden van de originele foto heb ik gevraagd om o.a. “A collage style image of a bear watching a drone in the sky”
Als laatste wil ik je ook laten zien dat je deze functie ook kan gebruiken om bijvoorbeeld de lucht een andere kleur te geven. Ik maakte recent een foto waarbij mensen de Erasmusbrug in Rotterdam schoon aan het maken waren. De lucht was erg grijs. In Retexture heb ik aangegeven: Sunny day.
Hoe het werkt: Retexture in Midjourney werkt via een ControlNet-functie, die gebruikmaakt van een zogeheten depth map. Dit betekent dat de editor eerst de diepte en structuur van je afbeelding analyseert en vastlegt, zodat het systeem een soort ‘skelet’ heeft om op verder te bouwen. Vervolgens kun je deze dieptekaart invullen met een nieuwe prompt, waardoor de materialen, belichting en oppervlakken veranderen, terwijl de basisvormen van je afbeelding behouden blijven. Dit geeft je de vrijheid om de sfeer of textuur van je afbeelding compleet te vernieuwen, zonder dat de algehele opbouw verloren gaat. Hieronder zie je een depth map van een van de foto’s die ik hierboven als voorbeeld heb gebruikt.
Midjourney Edit eigen foto’s
Naast retexture kun je ook eigen foto’s bewerken met AI. Zo kun je elementen verwijderen of toevoegen en de aspect ratio wijzigen. Gebruik je tools van Adobe, zoals Lightroom en Photoshop? Dan zou je deze functie kunnen kennen onder de naam ‘Generative fill’. Hieronder heb ik enkele voorbeelden gemaakt, waarbij links het origineel is en rechts de bewerkte afbeelding. Ik selecteerde bij afbeelding 1 een klein gebied en vulde in “hot air balloon”. Bij de tweede afbeelding heb ik de beeldverhouding iets aangepast (om meer ruimte om het onderwerp te maken) en daarna heb ik meerdere edits gedaan, zoals funny hat, cape etc.
Leuk: Je kan in zowel de editor als retexture ook gebruikmaken van stijlreferenties, karakterreferenties en andere gevorderde functies. Deze leg ik allemaal uit in mijn cursus Midjourney op het platform Udemy!