Ik heb een echte haat-liefdeverhouding met Stable Diffusion. Aan de ene kant vind ik het heerlijk om met mijn eigen pc afbeeldingen te genereren, zonder dat ik daar een abonnement voor af hoef te sluiten. Het geeft me ook volledige artistieke vrijheid. Aan de andere kant is Stable Diffusion erg gericht op het genereren van NSFW-afbeeldingen. Ook op Civitai, waar je diverse Lora’s en checkpoints kan downloaden, wordt je geconfronteerd met NSFW. Gelukkig kan je dit goed filteren, want met Stable Diffusion kan je ook enorm mooie afbeeldingen maken. Van echte kunstwerken tot fotorealistische foto’s. In dit artikel deel in mijn drie favoriete checkpoints, die ik zelf veel gebruik voor realistische afbeeldingen.
Wat is een checkpoint?
Een Stable Diffusion checkpoint is een opgeslagen versie van een getraind machine learning model dat gebruikt wordt voor beeldgeneratie. Het bevat de gewichten en parameters van het model op een specifiek moment tijdens de training. Dit stelt gebruikers in staat om het model op een later tijdstip te laden en voort te zetten met trainen of direct te gebruiken voor het genereren van nieuwe beelden. Checkpoints zijn essentieel voor het behouden van de voortgang en prestaties van een model, en ze maken het mogelijk om resultaten te reproduceren en verder te verfijnen.
Mijn drie favoriete checkpoints
Epic Realism
epicrealism_naturalSinRC1VAE.safetensors [84d76a0328]
Dit is mijn standaard-checkpoint voor 75% of meer van de afbeeldingen die ik maak in Stable Diffusion. Dit model vind ik geweldig, omdat het heel goed omgaat met korte, simpele prompts. Je hoeft ook niet meer dingen zoals “best quality, 8K, insane details” etc. te specificeren. Een erg beginnersvriendelijk checkpoint.
Prompt gebruikt: A 40 year old woman, long [black:blonde:32] curly hair, walking in the park, full body photo, wearing a colorful sundress
Dit is het eerste resultaat na mijn prompt, zonder verdere bewerking.
Leuk om te weten: De haarkleur heb ik door middel van prompt scheduling gespecificeerd.
CyberRealistic
cyberrealistic_v31.safetensors [107d2a241b]
Dit checkpoint lijkt erg veel op Epic Realism, maar heeft een cinematic tintje vaak. Als ik veel LORA’s wil gebruiken, dan kies ik eerder voor CyberRealistic. Dat werkt vaak net iets beter. De prompt met daarbij de LORA”s worden daarbij iets beter begrepen (voor mijn gevoel). Je moet vaak wel de negatieve prompt iets meer aanpassen vergeleken met Epic Realism. Over het algemeen vind ik de prompt adherence iets beter. Zo zie je in het onderstaande voorbeeld dat de jurk wat beter is als je naar de prompt kijkt.
Prompt gebruikt: A 40 year old woman, long [black:blonde:32] curly hair, walking in the park, full body photo, wearing a colorful sundress.
Dit is het eerste resultaat na mijn prompt, zonder verdere bewerking.
Prompt adherence is hoe nauwkeurig een beeldgeneratiemodel de gegeven instructies volgt, waardoor het gegenereerde beeld nauw aansluit bij de beschrijving.
RealvisXL
realvisxlV40_v40LightningBakedvae.safetensors [d6a48d3e20]
Als laatste wil ik toch RealvisXL benoemen. Dit checkpoint gebruik ik zelf wat minder vaak. Toch kun je hier veel mooie realitische resultaten mee halen. Je moet je er wel even goed in verdiepen, omdat het even puzzelen is met het instellen van het negatieve gedeelte van de prompt. Ik ben met RealVisXl nog niet heel bedreven.
Prompt gebruikt: A 40 year old woman, long [black:blonde:32] curly hair, walking in the park, full body photo, wearing a colorful sundress
Dit is het eerste resultaat na mijn prompt, zonder verdere bewerking.