Elke woensdag wordt in de Midjourney Discord de office hours gehouden. Het team achter de AI-tool beantwoord vragen en legt uit waar ze mee bezig zijn. Omdat de komende maanden veel vernieuwingen komen in Midjourney, ben ik dit veel vaker gaan volgen. Ik ben dan ook van plan om regelmatig iets te schrijven over de vernieuwingen die gaan komen (zoals Midjourney V7, inpainting van eigen afbeeldingen e.d.). In dit artikel lees je wat er is besproken in de office hours van 9 oktober 2024.
Nieuwe editor: eigen beelden importeren en bewerken
Een van de meest opvallende nieuwe functies die eraan komen is de mogelijkheid om eigen afbeeldingen en foto’s te importeren en te bewerken binnen Midjourney. Dit betekent dat je niet langer alleen afhankelijk bent van de gegenereerde beelden van Midjourney, maar ook eigen afbeeldingen kunt toevoegen. Wat deze editor nog krachtiger maakt, is de diepte-detectie waarmee je de eigen afbeeldingen kan bewerken. Dit doet me denken aan Immersity Ai. Het geeft je veel meer controle over het eindresultaat en de creativiteit die je kunt gebruiken.
Belangrijk om te vermelden is dat deze functie in eerste instantie alleen beschikbaar zal zijn voor gebruikers met een Pro- of Mega-abonnement, die jaarlijks betalen. Mogelijk komt deze functie later ook naar gebruikers met een standaard abonnement. De editor zal alleen toegankelijk zijn via de webversie en zal in een aparte workflow functioneren, los van de reguliere ‘Create’-functionaliteit.
Personalisatie: creaties volledig naar je hand zetten
Midjourney is ook hard aan het werk om personalisatie te verbeteren. Voor versie 7 van het platform wordt een nieuwe manier ontwikkeld om snel en eenvoudig personalisaties te maken. Je kunt dan meerdere persoonlijke stijlen vanuit het niets creëren en daarmee je projecten een unieke draai geven. Daarnaast wordt er gewerkt aan een ‘style personalization’-functie, waarmee je jouw persoonlijke voorkeuren in stijl nog beter kunt afstemmen.
Deze personalisatiefuncties zullen waarschijnlijk al voor de lancering van versie 7 worden uitgerold. Een interessante verandering in de workflow is dat personalisatie standaard wordt ingeschakeld, maar je hebt nog steeds de optie om terug te schakelen naar een gebalanceerde, algemene stijl.
Batch8: een nieuwe manier van werken
Een ander opvallend aspect dat binnenkort zal worden toegevoegd is het zogenaamde ‘Batch8’-systeem. Hierbij krijg je de mogelijkheid om acht beelden in een grid te genereren. Nu is dat standaard 4. Ik neem natuurlijk wel aan dat je dit niet hoeft te doen, want voor de meeste projecten is een grid van 4 al te veel 😉.
Verbeteringen in versie 7: meer talen en betere beeldcoherentie
Versie 7 van Midjourney belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts te zijn. Hoewel er nog wat tijd nodig is voor training en testen, kunnen gebruikers uitkijken naar verbeterde meertalige ondersteuning, een betere interpretatie van prompts en een hogere beeldcoherentie. Dit betekent dat het systeem niet alleen beter begrijpt wat je wilt, maar ook consistenter en duidelijker de juiste beelden genereert. Ik kan persoonlijk echt niet wachten tot V7 van Midjourney uitkomt.
3D en video: de toekomst van beeldgeneratie
Naast de verbeteringen voor statische beelden, werkt Midjourney hard aan de integratie van video- en 3D-beeldgeneratie. Het trainen van videomodellen verloopt goed, hoewel het proces nog traag en kostbaar is. Midjourney wil uiteindelijk een snel, betaalbaar en toegankelijk videomodel aanbieden dat voor een breed publiek beschikbaar is.
Op het gebied van 3D is het eerste grote dataset verzameld, en de training zal binnenkort beginnen. Of 3D eerder wordt gelanceerd dan video, hangt af van hoe het project zich ontwikkelt.
Webverbeteringen en nieuwe functies
De explore-pagina binnen Midjourney worden binnenkort verder gepersonaliseerd, waardoor de content die je te zien krijgt beter aansluit op je voorkeuren. Daarnaast zullen gebruikers meer mogelijkheden krijgen om hun werk te organiseren, met functies zoals submappen en tags.
Huidige explore pagina in Midjourney
Ook wordt er gewerkt aan betere interactiemogelijkheden binnen de webinterface, zoals de toevoeging van een ‘Prefer’-optie waarmee je favoriete instellingen kunt vastleggen. Deze aanpassingen zullen de workflow soepeler en gebruiksvriendelijker maken.