Midjourney character reference: wat is het en hoe werkt het? + voorbeelden

Categorie: Midjourney
Foto van auteur
Geschreven door: Edwin

Edwin is de oprichter van aikundig.nl. Gedreven door passie voor AI experimenteert Edwin voortdurend met nieuwe AI-tools en deelt hij zijn inzichten op deze website.

Na maandenlang videolessen opnemen staat mijn eigen cursus Midjourney online! Bij deze Nederlandstalige cursus krijg je ook nog eens twee leuke e-books. Om dit alles te vieren, heb ik een bijzondere korting voor je: Je krijgt 20% korting op de cursus (eenmalige aanschaf, levenslange toegang). Gebruik daarvoor deze link en gebruik de vouchercode AIKUNDIG2025.

Deel dit artikel

Ben je op zoek naar een manier om in Midjourney consistente afbeeldingen van hetzelfde karakter te genereren? Dan is de Character Reference functie precies wat je zoekt! Met deze krachtige tool kun je een referentieafbeelding gebruiken om de basis te leggen voor je personage. Je kan vervolgens diverse prompts gebruiken om dit personage in verschillende situaties en stijlen te visualiseren. In korte tijd is dit één van mijn favoriete functies geworden om afbeelding mee te genereren. Hieronder leg ik uit wat het is en geef ik meerdere voorbeelden.

Wat is character reference in Midjourney AI?

Character reference in Midjourney is een functie waarmee je afbeeldingen van hetzelfde karakter kunt genereren in verschillende situaties. Dit doe je door een afbeelding van het karakter te gebruiken als referentie. Dit is vaak een persoon, maar kan ook een object of dier zijn. Deze functie is in 2024 gelanceerd en is echt mijn favoriete functie in Midjourney (en AI-afbeeldingen-generatie) van dit jaar.

In een video

In deze video leg ik zelf uit aan de hand van nog een voorbeeld hoe deze functie werkt. In de video deel ik ook de prompts en zie je hoe ik alles aanpak! Dit is overigens mijn allereerste YouTube-video ooit. Spannend!

Een aantal voorbeelden

Eerder maakte ik de volgende afbeelding m.b.v. Midjourney en Magnific AI. Ik wilde mezelf uitdagen om een fotorealistische afbeelding te maken. Dit lukt steeds beter, zoals je op de onderstaande afbeelding kan zien:

Dankzij de character reference functie in Midjourney kan ik deze AI-persoon als basis gebruiken voor andere afbeeldingen, ongeacht de stijl van de afbeelding. Enkele voorbeelden:

Prompts van links naar rechts:

  • classy people dancing in nightclub, 80’s feel, grainy photo, Medellín club, woman in black dress, movement, polaroid –cw 0 –ar 3:4
  • A moment in an office with a female worker, hands on his head, reclining in his chair after a tough call, surrounded by a clean and minimalistic workspace. Bright light from a nearby window, reflecting off a sleek, modern desk. Created Using: crisp clarity, vibrant colors, reflective surfaces, minimalistic design, subtle facial emotions, natural sunlight effect, high-resolution –ar 3:4 –stylize 250
  • Close-up of a woman with a natural face and hair holding a sheet of paper in front of her face, on the paper is written in handwriting the text “Ben ik echt? “, natural colours, hyper realistic, daylight –ar 3:4 –style raw –stylize 250
  • a cartoon of a copywriter –style raw –ar 3:4

Goed om te weten: Ik heb deze voorbeelden in de browser gemaakt. Hier kan je heel eenvoudig foto’s toevoegen door deze te uploaden. Je voegt de foto als referentie toe aan de prompt. Als ik het via Discord had gedaan, dan had er achter de prompt nog gestaan: –cref www.urlvandereferentieafbeelding.nl gestaan. Bijvoorbeeld:

a cartoon of a copywriter --style raw --ar 3:4 --cref https://s.mj.run/lm5rskpE89g --v 6.0 --s 250 

Gebruik van –cw in de prompt

Als je een character reference plaatst in de prompt in de vorm van een –cref of een afbeelding in de browser, dan kan je daarbij de parameter –cw gebruiken. Dit staat voor character weight. Dit is een cijfer tussen de 0 en 100.

–cw [waarde] bepaalt hoeveel details van de referentie worden meegenomen:

  • cw 0 (focus op gezicht): Alleen het gezicht van het personage wordt overgenomen.
  • cw 25 (gezicht en haar): Gezicht en haar van het personage worden overgenomen.
  • cw 50 (gezicht, haar en gedeeltelijke kleding): Gezicht, haar en een deel van de kleding worden overgenomen.
  • cw 100 (volledige outfit): Gezicht, haar en complete kleding worden overgenomen.

Goed om te weten: Wat veel mensen denken is dat bij een lage –cw je een geheel ander persoon krijgt in de nieuwe afbeelding. Dit is niet het geval. Als je een –cref gebruikt, zal Midjourney altijd de persoon uit de referentiefoto gebruiken. Wat er precies wordt gebruikt specificeer je met een –cw parameter. Het gezicht wordt sowieso altijd gebruikt.

Hetzelfde voorbeeld, maar dan met verschillende cw-waarden

Ik begin hier weer met de referentiefoto, die ik hierboven ook al een keer gebruikt heb.

Soms vind ik de verschillen tussen de cw-waarden hieronder wel klein, maar je ziet wel dat bijvoorbeeld de kleding steeds meer begint te lijken op het voorbeeld. Ik heb in deze prompt het stuk over woman in black dress wel weggehaald. Als ik dit laat staan neemt Midjourney vaak dit stuk over en minder van de referentieafbeelding.

Tip: Gebruik je de browserversie van Midjourney? Geef dan bij de referentiefoto goed aan dat je een reference wilt maken. Dit doe je door – na het toevoegen van de afbeelding aan de prompt – op de afbeelding te gaan staan met de muis en dan op het poppetje te klikken. Doe je dit niet, dan maak je een stijlreferentie en krijg je hele andere resultaten.

Bijzonderheden die mij zijn opgevallen

  • Character reference werkt het beste bij het gebruik van door Midjourney gegenereerde afbeeldingen
  • Afbeeldingen met daarop één karakter werkt het beste als referentie (er zijn overigens wel andere opties om meerdere character references te gebruiken in één afbeelding, maar dan met een omweg).
  • Details zoals specifieke sproeten of opdruk op een T-shirt zullen waarschijnlijk niet worden gekopieerd in de nieuwe afbeeldingen die je genereerd op basis van referentieafbeelding.
  • –cref kan worden gebruikt met Midjourney en Niji Versie 6, en kan worden gecombineerd met—sref. Je kan dus een style reference (In Midjourney is Style Reference een functie waarmee je afbeeldingen kunt gebruiken om de stijl van je gegenereerde afbeeldingen te beïnvloeden)
  • Het beschrijvende gedeelte van de prompt plaats je altijd voor de –cref

Goed om te weten: De bovenstaande voorbeelden lijken zeker niet allemaal 100% op de vrouw in de referentiefoto. Om dit te bereiken zou ik de prompts nog beter kunnen omschrijven, de foto door Magnific.ai heenhalen en bewerken in Lightroom CC en/of Photoshop. Voor dit voorbeeld vond ik dat niet helemaal nodig. Je hebt nu een goed beeld gekregen hoe krachtig –cref in Midjourney is.

Bronnen en verder lezen

  • https://docs.midjourney.com/docs/character-reference
  • https://docs.midjourney.com/docs/parameter-list

Plaats een reactie

Share to...