Ik gebruik regelmatig een upscaler om (AI) afbeeldingen te verbeteren en te vergroten. Soms omdat een AI-tool (Firefly bijvoorbeeld) geen ingebouwde upscaler heeft of soms omdat ik wat meer realisme toe wil voegen aan een afbeelding. Via X (voormalig Twitter) stuitte ik op de tool Magnific AI. Naar eigen zeggen: een innovatieve beeldverbeteraar die gebruik maakt van geavanceerde AI-technologie om foto’s en video’s te transformeren naar ongekende hoogten. In dit artikel bekijk ik de tool, geef ik je wat tips en zie je een aantal leuke voorbeelden van deze AI enhancer en upscaler.
Wat is Magnific AI?
Magnific AI is een beeldverbeteraar die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI) om foto’s en video’s te transformeren. De tool biedt twee primaire functies:
- Upscaling: Magnific kan afbeeldingen opschalen naar hogere resoluties zonder details te verliezen. Dit is ideaal voor het transformeren van wazige foto’s in scherpe prints of het vergroten van afbeeldingen voor sociale media.
- Beeldverbetering: Naast upscaling biedt Magnific AI ook geavanceerde beeldverbeteringstools. Gebruikers kunnen details toevoegen, texturen wijzigen, kleuren aanpassen en zelfs geheel nieuwe beelden creëren met behulp van AI-gestuurde prompts en parameters.
- Style transfer: Upload twee foto’s en zet de stijl van de ene foto over naar de andere. Bijvoorbeeld een foto van jezelf en een foto van een Pixar poppetje. Je maakt van jezelf dan een Pixar poppetje door een Style transfer te doen!
Goed om te weten: Dit wordt ook wel een upscaler en enhancer genoemd.
Hoe werkt het en wat kan je er mee?
In het onderstaande screenshot van mijn account zie je het interface van Magnific AI, dat gewoon in de browser werkt. De afbeelding aan de rechterkant is van een niet-bestaand persoon. Aan de linkerkant zie je op volgorde:
- Hoeveel credits ik nog heb
- Magic spell: Upscale of style transfer
- Input Image: De afbeelding die ik wil gebruiken
- Scale factor: Hoe groot de afbeelding moet worden (geef je een afbeelding van 500×500, dan kan je de upscale 2x, 4x, 8x of zelfs 16x zo groot maken. Hoe groter, des te duurder qua credits!)
- Optimized for: Je kan hier meerdere opties ingeven, zodat Magnific AI hier rekening mee kan houden. Dit zijn bijvoorbeeld: portrait, games, nature etc.)
- Prompt: Dit is niet verplicht, maar een prompt kan Magnific AI de goede richting op sturen. Gebruik je een AI-afbeelding, dan kan het zeker helpen om de prompt hier te herhalen. Je kan ook dingen toevoegen, bijvoorbeeld add more dynamic lighting.
- Sliders
- Creativity: Voegt details toe die de AI heeft bedacht, waardoor de afbeelding realistischer wordt, maar mogelijk afwijkt van het origineel.
- HDR: Verbetert bestaande details, waardoor het beeld scherper wordt, maar er bij hoge waarden mogelijk kunstmatig uitziet.
- Resemblance: bepaalt hoe nauw de gegenereerde afbeelding op het origineel lijkt.
- Fractality: Regelt het detailniveau binnen specifieke afbeeldingsgebieden.
- Engine
- Automatic: Dit is de standaardinstelling, die ik overigens zelf vaak gewoon laat staan
- Illusio: Beste voor illustraties, landschappen en natuur
- Sharpy: Ideaal voor realistische foto’s
- Sparkle: Zit tussen Sharpy en Ilussio in qua instellingen.
- Aantal credits: Je ziet hier hoeveel credits je kwijt bent voor de gekozen instellingen
Drie voorbeelden
Ik heb al een heleboel credits gebruikt in Magnific om heel veel dingen uit te kunnen proberen. Ik heb hieronder drie leuke voorbeelden voor je gemaakt. Daarbij geeft ik je gebruikte instellingen en de voor/na foto’s!
Persoon
Ik maakte in Midjourney de volgende afbeelding:
Editorial fashion, low front-on angle, modern minimalist outfit, geometric headpiece, urban style, industrial warehouse background, soft morning light, sharp clarity
Ik wilde deze in Magnific AI realistischer maken. Ik begrijp overigens dat dit (vaak) niet de bedoeling is van Editorial Fashion, maar voor dit voorbeeld ga ik het toch proberen 😉.
- Optimised for: Portraits (Soft)
- Prompt: Hier heb ik de prompt van Midjourney gebruikt, maar dan zonder de parameters van Midjourney.
- Creativity: -1
- HDR: 1
- Resemblance: 3
- Fractality: 0
- Engine: Automatic
Het resultaat
Naar mijn mening is de foto wel weer een stukje realisticher geworden. In het groot zie je dit vooral aan de ogen en lippen. Daarnaast is het bestandsformaat verdubbeld naar 5376 x 3584!
Een tip die ik je kan geven bij het upscaling en enhancing van personen voor het toevoegen van meer realisme in AI-afbeelding in Magnific AI: Zet creativiteit laag (tussen de -1 en -3) en verhoog HDR (bijvoorbeeld 1 of 2) en Resemblence (tussen de 1 en 3). Fractality kan je op 0 houden. Ik heb daarmee het volgende voorbeeld gemaakt voor meer realisme in AI foto’s.
Hoewel de verschillen op het eerste gezicht minimaal lijken, geeft het voor mij wel een veel ‘echter’ gevoel. Kijk maar eens naar de ogen en lippen.
Oude game
Je kan met Magnific AI ook de kwaliteit van oude games omtoveren tot veel betere kwaliteit.
Een voorbeeld: Lara croft van game naar realisme
Goed om te weten: Het onderstaande voorbeeld heb ik zelf gemaakt in Magnific AI, maar het idee is afkomstig van één van de makers van Magnific AI, die op zijn X (voormalig Twitter), regelmatig voorbeelden en tutorials deelt.
- Preset: Standard
- Creativity: 3
- HDR: 0
- Resemblance: -1
- Prompt: Screenshot, (detailed eyes:1.2), (detailed lips:1.1), (young cute:1.2), Lara Croft, beautiful, 8k
Resultaat: 🤯🤯
Tip: Haal deze afbeelding twee keer door de upscaler heen! De eerste keer met een creativity van 3, download de afbeelding die je krijgt, vervolgens opnieuw met dezelfde instellingen als hierboven, maar dan met creativity 1 of 2.
Nog een voorbeeld
Ik speelde vroeger vaak Duke Nukem 3D. Ik heb in Magnific de cover foto te verbeteren, maar zonder de stijl aan te passen. Dit is aardig gelukt!
Cartoon / illustratie
Ik maakte een afbeelding van een schattig huis op een heuvel met Midjourney Niji. Ik heb de volgende prompt gebruikt:
a cute house on a hill, by studio ghibli that has flowers on top, in the style of mark keathley, ueda fumito, nostalgic paintings, swiss style, colorful sidewalk scenes, high-contrast shading, jacek malczewski, studio ghibli --ar 51:64 --style expressive --niji 5
Deze foto heb ik in Magnific geüpload. Daarbij heb ik de volgende instellingen gebruikt:
- Preset: Art & Illustrations
- Prompt: Hier heb ik de prompt van Midjourney gebruikt, maar dan zonder de parameters van Midjourney.
- Creativity: 4
- HDR: 3
- Resemblance: -2
- Fractality: 0
- Engine: Automatic
Het resultaat
Wow.
Style transfer
De style transfer functie in Magnific AI is een krachtige tool waarmee je de stijl van één afbeelding kunt overbrengen naar een andere afbeelding. Dit kan worden gebruikt om een unieke en artistieke uitstraling aan je foto’s te geven, of om ze eruit te laten zien alsof ze door een beroemde kunstenaar zijn geschilderd.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik de meeste stijlen op een afbeelding toepas met de functie Style Reference in Midjourney. Voor dit artikel heb ik toch even een aantal leuke style transfers toegepast. Een voorbeeld met daarbij de instellingen die ik heb gebruikt.
Ik heb de foto van de over mij pagina gebruikt als eerste foto. Ik heb als tweede foto een cartoon poppetje in Pixar stijl geüpload. Daarna heb ik de volgende instellingen gebruikt:
- Prompt: Man with beard, very short hair
- Style strenght: 70%
- Structure strenght: 50%
- Flavor: Faithful
- Engine: 3d cartoon
Nog een voorbeeld van een style transfer
Mijn mening over Magnific AI
Ik gebruik Magnific AI graag. Als ik bijvoorbeeld een realistische foto heb gemaakt in Midjourney (volgens deze realisme AI tips), haal ik deze vaak nog een keer door Magnific heen. Ik krijg dan een nóg mooiere en meer realistische foto. Ook voor mijn fotografiehobby gebruik ik Magnific soms ook voor het opschalen van foto’s waarbij ik enkele details makkelijk kan toevoegen, die mijn anders teveel tijd kosten in bijv. Lightroom of Photoshop. Het is een hele fijne tool als je weet hoe je het moet gebruiken.
Leuk: Ik gebruik het ook om de foto’s voor in Real or AI – challenges op het aikundig TikTok-kanaal nog realistischer te maken
Ik vind het wel jammer dat de tool vrij prijzig is, er geen proefperiode is en écht goede tutorials ontbreken. Er staan enkel wat voorbeelden op Twitter. Ik heb zelf erg veel moeten puzzelen met de verschillende instellingen. Hier had ik een veel uitgebreide documentatie met voorbeelden van gehoopt. Al met al een hele fijne tool, die ik nog zeker een paar maanden ga gebruiken.