Fotorealistische afbeelding genereren in Leonardo AI: Tutorial

Categorie: Leonardo AI
Foto van auteur
Geschreven door: Edwin

Edwin is de oprichter van aikundig.nl. Gedreven door passie voor AI experimenteert Edwin voortdurend met nieuwe AI-tools en deelt hij zijn inzichten op deze website.

Na maandenlang videolessen opnemen staat mijn eigen cursus Midjourney online! Bij deze Nederlandstalige cursus krijg je ook nog eens twee leuke e-books. Om dit alles te vieren, heb ik een bijzondere korting voor je: Je krijgt 20% korting op de cursus (eenmalige aanschaf, levenslange toegang). Gebruik daarvoor deze link en gebruik de vouchercode KORTING-20

Deel dit artikel

Hoewel je met Leonardo AI ook fantastische kunst kan maken, krijg ik toch vaak de vraag of je er ook fotorealistische afbeelding mee kan genereren. Dit kan erg goed! Ik kan wel begrijpen dat mensen die net starten met Leonardo AI dit wat verwarrend vinden, want je kan kiezen uit enorm veel modellen, filters en elementen. In dit artikel deel ik een stappenplan waarin ik samen met jou een fotorealistische foto ga genereren. Daarbij leg ik ook uit waarom ik voor een bepaalde instelling kies.

Stap 1: Een goede prompt schrijven

Zoals alles in Text-to-Image begin je met het bedenken van een goede prompt. Probeer daarin specifiek te zijn. Bedenk goed wat je precies wil en hoe de uitvoering moet zijn. Hoe specifieker je bent, des te beter de output zal zijn. Beschrijf bijvoorbeeld de setting, haarkleur, kleding, details etc. als je dit belangrijk vind. Ik heb voor dit voorbeeld een vrij simpele naïve prompt gemaakt, zonder al te veel poespas.

A close-up photo of an old man sitting on an outside bench, golden hour lighting, the man looks happy

Tip: Ik had hier ook kunnen zeggen: The man wears a grey suit, purple tie etc. etc.

Stap 2: Het juiste model kiezen

Als je een foto wilt genereren die net lijkt alsof het echt is, kies je altijd het PhotoReal model. Sommige mensen beweren dat het normale model ook geschikt is, maar ik merk dat hier toch veel meer fouten in de afbeelding sluipen. Vink dus PhotoReal aan. Kies vervolgens voor Leonardo KinoXL of Leonardo VisionXL. Ik kies voor dit voorbeeld voor VisionXl (onder het stappenplan lees en zie je waarom).

Stap 3: Overige instellingen

Voor een goed realistisch resultaat kies ik voor de volgende instellingen:

  • Number of Images: 4
  • Photoreal V2: aan
  • Model: Leonardo Kino XL
  • Alchemy: aan
  • Input Dimensions: 512 x 768 voor normale portretfoto’s, soms 768×512 als ik breedte belangrijker vind.
  • Guidance Scale: 7
  • Finetuned Model: Leonardo PhotoReal
  • Filter: Neutral, Cinematic of Unprocessed

Stap 4: Meerdere keren herhalen en prompt aanpassen

Ik ben zelden na één keer genereren tevreden over het eindresultaat. Ik pas in deze stap de prompt aan, pas soms de aspect ratio aan en genereer de afbeelding een aantal keer. Dit herhaal ik totdat ik echt tevreden ben. Ik kom er in deze stap voor dit voorbeeld achter dat ik ‘happy’ in de startprompt helemaal niet zo mooi vind. Ik maak hier nu ‘smirk’ van. Daarnaast vind ik de foto wat saai, dus voeg ik ook ‘long white beard’ toe aan de basisprompt.

Stap 5: Upscale

In Leonardo AI heb je diverse upscalers waar je uit kan kiezen. Ik gebruik meestal de Universal Upscaler met een creativity van 2 tot en met 5 (experimenteer hier mee). Ik kies echter tegenwoordig vaak voor een externe upscaler, bijvoorbeeld via Stable Diffusion of Magnific.ai. Hier zal ik op een later moment nog een heel uitgebreid artikel voer schrijven. Tot die tijd raad ik aan om gewoon de Universal Upscaler van Leonardo AI te gebruiken.

Voor dit voorbeeld heb ik meerdere upscalers uitgetest in Leonardo AI. Het beste resultaat had ik met de Universal Upscaler, met een lage creativiteit.

Stap 6: Resultaat

Ik heb stap 4 en stap 5 meerdere keren uitgevoerd. Ik ben geëindigd met de prompt:

A close-up photo of an old man sitting on an outside bench, golden hour lighting, smirk, long white beard, pink sunglasses, black hat

Hieronder zie je mijn top 3 resultaten die ik in dit voorbeeld heb gemaakt:

Verschillen tussen Diffusion XL, Vision XL en Kino XL

Als je in Leonardo AI voor een PhotoReal model kiest, heb je de keuze tussen drie modellen.

  • Kino XL; Meer filmische look, vooral mooi bij bredere beeldverhoudingen
  • Diffusion XL: Erg sterk bij kortere prompts
  • Vision XL: realisme en fotografie.

Hieronder zie je voorbeelden gemaakt met de drie bovenstaande modellen:

Goed om te weten: Met de juiste prompt, is het verschil in de PhotoReal modus niet enorm groot. Ik kies zelf vaak voor Kino Xl of Vision XL. Ik ben zelf de laatste tijd erg fan van Kino XL.

Plaats een reactie

Share to...