Prompting is een essentieel onderdeel van het werken met AI en machine learning. Door de juiste vragen en instructies te geven, kun je de output van een model aanzienlijk verbeteren. Hoewel modellen zoals ChatGPT, Claude AI, Copilot e.d. vaak veranderen, zal de basis van prompting en prompt engineering hetzelfde blijven. Het is daarom erg belangrijk om deze basis onder de knie te hebben. De fantastische 5 HACKS voor ChatGPT die je NU toe kan passen werken misschien nu, maar niet in de volgende versie. Hier zijn de vijf basisprincipes van prompting die je moet volgen voor de beste resultaten.
Begin met een eenvoudige prompt (naïve prompting) en werk de lijst af
Een eenvoudige prompt, ook wel bekend als een “naïve prompt” in het Engels, is een simpele en ongecompliceerde vraag of instructie die je aan een AI-model geeft zonder veel details of specificaties. Het is vaak een startpunt, waarbij je een basisidee of vraag formuleert. Eenvoudige prompts helpen je om te begrijpen hoe de AI reageert op simpele input, waarna je de prompt verder kunt verfijnen voor betere en meer gerichte resultaten.
Voorbeeld:
"Schrijf een kort verhaal over een hond."
Door met een eenvoudige prompt te beginnen, kun je zien hoe de AI basisinformatie verwerkt en dit gebruiken als fundament om meer gedetailleerde en specifieke prompts te ontwikkelen.
1. Geef richting aan de prompt
Het is cruciaal om duidelijk te beschrijven wat je wilt. Geef gedetailleerde instructies over de gewenste stijl of verwijs naar een relevante persona. Bijvoorbeeld, als je een tekst in de stijl van een bepaald genre wilt, geef dat dan expliciet aan. Dit helpt de AI om in de juiste richting te denken en de gewenste output te genereren.
Voorbeeld:
"Schrijf een verhaal in de stijl van een detective uit de jaren '50, met een mysterieuze en donkere sfeer."
2. Geef regels
Definieer welke regels gevolgd moeten worden en de vereiste structuur van het antwoord. Dit kan variëren van een genummerde lijst, opsomming, alinea, JSON, tot YAML. Voor afbeeldingen kun je specificaties geven zoals fotografie, details, belichting, camera, en lensinstellingen. In tekstprompts kun je aangeven welke onderwerpen vermeden moeten worden, zoals SEO of marketing.
Voorbeeld:
"Geef een genummerde lijst van voordelen van het gebruik van duurzame energiebronnen, zonder te praten over marketingaspecten."
3. Geef voorbeelden
Voeg een diverse reeks testgevallen toe waarin de taak correct is uitgevoerd. Dit helpt de AI om te begrijpen wat je precies bedoelt. In tekstprompts kun je bijvoorbeeld productnamen geven die voldoen aan een bepaald patroon. In afbeeldingen kun je referentieafbeeldingen met bijbehorende wegingen toevoegen.
Voorbeeld:
"Verzin 10 productnamen voor me. Ik vind de volgende namen leuk: eHerkenning, eLiving. Geef productnamen die beginnen met een 'e'."
4. Evalueer de kwaliteit
Identificeer fouten en beoordeel de reacties. Test verschillende combinaties en kijk waar de prestaties verbeteren of verslechteren. Het herhaaldelijk uitvoeren van soortgelijke prompts kan helpen om foutpatronen te herkennen en te corrigeren. Dit geldt ook voor afbeeldingen, waarbij je kunt experimenteren met verschillende instellingen zoals seeds en parameters.
Voorbeeld:
Vraag in meerdere nieuwe schermen / nieuwe chatgesprekken dezelfde prompt aan AI en vergelijk de uitkomsten met elkaar.
5. Verdeel taken
Voor complexe doelen is het vaak nodig om taken in meerdere stappen te verdelen. Eén enkele prompt is zelden voldoende om iets ingewikkelds te bereiken. Probeer meerdere aanpakken en verdeel het probleem in beheersbare stukken.
Voorbeeld:
"Voor een gedetailleerde analyse van klimaatverandering, verdeel het onderwerp in secties zoals oorzaken, effecten, en oplossingen, en behandel elk deel afzonderlijk."
Door deze vijf basisprincipes te volgen, kun je de kwaliteit en relevantie van de AI-output aanzienlijk verbeteren. Experimenteer met verschillende technieken en verfijn je prompts om de beste resultaten te behalen.