Ik gebruik Midjourney regelmatig om AI gegenereerde afbeeldingen te maken. Hoewel ik kan begrijpen dat veel mensen deze technologie niet omarmen, ben ik juist altijd erg nieuwsgierig naar de mogelijkheden. In Midjourney is het mogelijk om afbeeldingen te maken met een constant persoon, die over meerdere afbeeldingen gelijk is. Dit wordt ook wel character reference genoemd. Je geeft dus in de prompt mee dat je een persoon wilt gebruiken. In deze blog laat ik stap-voor-stap zien hoe dit werkt.
Vooraf
Dit stappenplan heb ik gemaakt met Midjourney AI. Dit is een betaalde AI-tool waarin je afbeeldingen kan genereren. Ik neem hier al sinds bijna de start van Midjourney een abonnement af. Het stappenplan heb ik gemaakt in Discord. Het is echter ook mogelijk om via de browser afbeeldingen te maken. Daar werken de prompts nagenoeg hetzelfde, alleen zal het eerste stuk met /prefer option (nog) niet werken. Dit kan je dan overslaan. Je kan dan gewoon de URL van de afbeelding gebruiken achter het –cref commando!
/prefer optie instellen (optioneel)
Ik vind het zelf erg vervelend om constant met urls te werken in Discord. Via de browser gaat het al wat eenvoudiger, omdat je hier direct een foto kan uploaden. Aangezien in de browser in bèta is, werk ik het liefst nog via Discord. Ik wil beginnen met een URL te krijgen die ik kan gebruiken om een /prefer option set in te stellen. Dit doe je de volgende manier:
- Sleep de afbeelding in Discord die je wil gebruiken als character reference
- Druk op enter
- Klik op de afbeelding en klik op Openen in browser / Open in browser
- Kopieer de URL
Voer nu in Discord bij de Midjourney bot in: /prefer option set in en geef de naam als eerste waarde. In mijn geval Edwin. Klik daarna net buiten de box en klik op value. Vervolgens plaats je de URL en druk je op enter. Vanaf nu geen gedoe met URL’s meer! Je kan gewoon de naam die je hebt ingevoerd opgeven als referentie.
Afbeeldingen genereren met Character Reference
Om een afbeelding te maken met de opgegeven foto als referentie, kan ik nu –cref –Edwin gebruiken. Heb je de eerste stap niet gevolgd, omdat je het via de browser doet? Dan kan je –cref gevolgd door de URL plaatsen. In de browserversie kan je eventueel ook de referentiefoto toevoegen aan de prompt. Die zie je op de schermafbeelding hieronder. Vergeet dan niet op het poppetje in de foto te klikken. Je wilt namelijk wel een character reference maken en geen style reference.
Veelgemaakte fout: Veel mensen krijgen niet het gewenste resultaat met –cref, omdat Midjourney de opgegeven foto teveel probeert te volgen, bijvoorbeeld door de kleding ook altijd toe te passen in de nieuwe foto. –cw accepteert waarden van 0 tot 100. –cw 0 richt zich alleen op het gezicht van het personage. Hogere waarden gebruiken het gezicht, het haar en de kleding van het personage. –cw 100 is standaard (bron). Ik gebruik daarom dus vrijwel altijd –cw 0, omdat ik de kleding niet mee wil nemen.
Ik geef de prompt:
a realistic photo of a man in a superhero suit --ar 3:2 --cref --Edwin --cw 0
Ik krijg o.a. de volgende output.
Nog een voorbeeld met een speciale stijl.
Je hoeft natuurlijk niet per se de stijl zoals op de referentiefoto na te doen. In dit voorbeeld vraag ik om mezelf in de wereldberoemde Pixar stijl. Ik krijg het volgende als output:
character in pixar style --cref --Edwin --cw 0
Vary region en character reference
Wat ook erg leuk is, is de mogelijkheid om een character reference op te geven in een regio van een bestaande afbeelding. Klinkt lastig? Dat valt best mee. Ik geef je hieronder een voorbeeld.
In de community werd een hele leuke afbeelding uitgelicht. Dit is een soort schilderij van een man met wild haar en een leuke snor. Hij heeft een militaire jas aan met veel gekke medailles. Ik heb de prompt nagemaakt en kreeg de volgende afbeelding:
Na het genereren druk je op “vary regio”. Je kan nu een stuk van de foto selecteren en hier een nieuwe prompt voor geven.
Ik heb hier de bestaande prompt laten staan en toegevoegd: –cref–Edwin –cw 0. In plaats van Edwin kan je hier ook de url van de referentieafbeelding toevoegen natuurlijk.
Tip: Probeer verschillende foto’s uit en ga daarna verder met genereren. Niet elke foto zal een leuk of goed resultaat geven. Ik kijk op de referentiefoto niet enorm blij. Dit zie je blijkbaar ook op de nieuw gegenereerde afbeelding ook goed terug 😉.