Chaos parameter in Midjourney: Wat doet het? Voorbeelden!

Categorie: Midjourney
Foto van auteur
Geschreven door: Edwin

Edwin is de oprichter van aikundig.nl. Gedreven door passie voor AI experimenteert Edwin voortdurend met nieuwe AI-tools en deelt hij zijn inzichten op deze website.

Na maandenlang videolessen opnemen staat mijn eigen cursus Midjourney online! Ik heb al mijn kennis, die ik in de afgelopen jaren met Midjourney en AI tools heb opgedaan, omgezet in leuke videolessen. Bij deze Nederlandstalige cursus krijg je ook nog eens twee leuke e-books.

Om dit alles te vieren, heb ik een bijzondere korting voor je: Je krijgt 20% korting op de cursus (eenmalige aanschaf, levenslange toegang). Gebruik daarvoor deze link en gebruik de vouchercode AIKUNDIG-20.

Deel dit artikel

Er bestaat veel verwarring over de chaos-parameter in Midjourney. Aan de ene kant begrijp ik dit wel. Zo roep je deze parameter in Discord aan via de –c of –chaos parameter, maar stel je deze in de webversie van Midjourney in onder ‘variety’ (wat ik een betere benaming vind). Aan de andere kant is het een vrij eenvoudige parameter, maar wel eentje die je gegenereerde text-to-image beeld volledig kan bepalen. In dit artikel bekijk ik de parameter, geef ik je voorbeelden en geef ik je tips uit eigen ervaring.

Wat is de chaos waarde in Midjourney?

De chaos-waarde, aangeduid met –chaos of –c, bepaalt hoe gevarieerd de initiële afbeeldingsrasters zijn die door Midjourney worden gegenereerd. Midjourney genereert, na elke tekstptompt, vier afbeeldingen. Als je een lage chaoswaarde gebruikt, zullen de vier afbeelding meer op elkaar lijken. Stel je een hogere waarde in, wijken de afbeeldingen meer van elkaar af.

Een hoge chaos-waarde resulteert in meer ongebruikelijke en onverwachte resultaten en composities. Lagere waarden resulteren in meer betrouwbare en herhaalbare uitkomsten. De chaos-waarde kan ingesteld worden tussen 0 en 100, waarbij de standaardwaarde 0 is.

Leuk: Je kan de chaos leuk combineren met de stylize paramater. Met de laatste bepaal je de creatieve vrijheid die Midjourney heeft bij het interpreteren van de prompt die je ingeeft. Je kan je goed voorstellen dat je bij een hoge chaos en een hoge stylize je héle ongewone resultaten krijgt bij de eerste vier afbeeldingen.

Wat doen de chaoswaarden voor je AI-afbeeldingen?

  • Geen chaoswaarde (0) – De rasters zijn zeer consistent en vergelijkbaar met elkaar.
  • Lage waarde (10): Het eerste raster is iets gevarieerder. Geeft je een subtiele toename van creativiteit, maar wijkt niet teveel af van het verwachte resultaat (de prompt)
  • Matige waarde (25): Goede balans tussen variabliliteit en voorspeelbaarheid. Er beginnen al een aantal verassingen te verschijnen bij de eerste vier afbeeldingen.
  • Hoge waarde (50): Produceert meer onverwachte rasters. De afbeeldingen wijken steeds meer van elkaar af in het eerste grid.
  • Zeer hoge waarde (80): Leidt tot zeer gevarieerde rasters met onverwachte elementen en composities. De afbeeldingen lijken niet echt meer op elkaar in het eerste grid.

Een voorbeeld van 0 tot 100

Ik heb voor dit artikel een simpele prompt gemaakt. Deze heb ik 11 keer uitgevoerd. Je ziet goed dat in het eerste grid, met de standaardwaarde van 0, de afbeeldingen erg op elkaar lijken. Dit wordt steeds minder naarmate ik de chaoswaarde heb verhoogd. Op het eind krijg je vier verschillende ideeën voor afbeeldingen, waarvan ik overigens de tweede optie wel heel tof vind.

Basisprompt: A Dutch cow in the meadow. --chaos 0 --stylize 200

De afbeeldingen starten bij een chaos van 100, waarbij de afbeeldingen in het initiële grid heel erg van elkaar afwijken.

Wanneer gebruik je welke waarde?

Ik gebruik zelf eigenlijk altijd een lage waarde. Hoewel het aan de ene kant wel leuk is om wat meer onverwachte resultaten te krijgen, heb ik liever dat de prompt wat meer gevolgd word en ik kan kiezen uit vier resultaten die veel lijken op de prompt. Vanuit dit eerste grid werk ik het idee verder uit. Toch merk ik dat ik ook de laatste tijd de chaos-waarde wat hoger zet, bijvoorbeeld als ik net even een wat meer unieke invalshoek wil, maar niet de –stylize wil verhogen. Vind ik een leuke invalshoek? Dan kan ik met deze afbeelding weer verder gaan uitwerken. Toch zul je merken dat je meestal de standaardwaarde (0) aan zal houden. Toch wil ik je uitdagen om een tijd de waarde op 10 of zelfs 25 te zetten!

Tip: Als ik inspiratie op wil doen voor nieuwe stijlen voor mijn prompt, gebruik ik toch vaak liever de –sref random parameter!

Plaats een reactie

Share to...