Animatievideo maken met AI afbeeldingen: Stap-voor-stap gids met GRATIS tools!

Categorie: AI algemeen
Foto van auteur
Geschreven door: Edwin

Edwin is de oprichter van aikundig.nl. Gedreven door passie voor AI experimenteert Edwin voortdurend met nieuwe AI-tools en deelt hij zijn inzichten op deze website.

Na maandenlang videolessen opnemen staat mijn eigen cursus Midjourney online! Ik heb al mijn kennis, die ik in de afgelopen jaren met Midjourney en AI tools heb opgedaan, omgezet in leuke videolessen. Bij deze Nederlandstalige cursus krijg je ook nog eens twee leuke e-books.

Om dit alles te vieren, heb ik een bijzondere korting voor je: Je krijgt 20% korting op de cursus (eenmalige aanschaf, levenslange toegang). Gebruik daarvoor deze link en gebruik de vouchercode AIKUNDIG-20.

Deel dit artikel

Wil je een korte (animatie)video maken met bewegende afbeeldingen? Dan kun je dat heel snel en redelijk eenvoudig voor elkaar krijgen. Ik heb de onderstaande video gemaakt met behulp van Midjourney, waar ik afbeeldingen in heb gemaakt, Leonardo AI, waar ik afbeeldingen in beweging heb gezet en Da Vinci Resolve, om de video aan elkaar te plakken. Hoewel ik nog zeker moet werken aan mijn storytelling 😉, denk ik dat het een leuk voorbeeld is geworden. In dit artikel leg ik je stap-voor-stap uit hoe ik het heb aangepakt.

De korte video die ik heb gemaakt

Hieronder zie je de video die ik heb gemaakt met behulp van ChatGPT, Midjourney, Leonardo AI en DaVinci Resolve.

Hoe heb ik het aangepakt?

Ik heb de video gemaakt met behulp van meerdere AI-tools. Je kan er zelf voor kiezen om geheel andere tools te gebruiken. Per AI-tool die ik heb gebruikt, geef ik één of meerdere gratis alternatieven die je kan gebruiken om de stap te voltooien.

Stap 1: Verhaal verzinnen met ChatGPT-4

Gratis alternatieven: ChatGPT-3 / ChatGPT-4o / Google Gemini / Microsoft Copilot

Ik heb in de ChatGPT app met de chatbot live gediscusieerd in spraak om tot een leuk verhaal te komen. We waren het zeker niet altijd met elkaar eens en ik moest de AI regelmatig wat bijsturen. Waar ChatGPT het een goed idee vond om één karakter centraal te laten staan, vond ik dit erg saai. Ik wilde een kort verhaal met een hele duidelijke conclusie. Uiteindelijk boekte ik resultaat met de volgende prompt:

“Geef een storyboard, bestaande uit 8 frames (dus 8 afbeeldingen), die ik genereer met Midjourney. Elke afbeelding zet ik zelf met een AI tool in beweging. 4 sec. per afbeelding, Geef me eerst 5 globale verhalen ideeën. Let op: Ik wil niet dat hetzelfde karakter terugkeert. Dus alleen 1x per frame. Het moet nog steeds een doorlopend verhaal zijn.

Ik kreeg vervolgens de meest fantastische ideeën, van “een dag uit het leven van een magische hoed” tot “het avontuur van de vliegende sleutel”. Uiteindelijk ben ik gegaan voor het idee genaamd: “Het onverwachte beleg van Fortuinvallei”, zoals je in de onderstaande afbeelding kan zien.

Goed om te weten: Ik maak vaak globaal een idee samen met ChatGPT. Ik merk dat ik tijdens het uitwerken ideeën regelmatig nog afwijk van wat ik met de chatbot heb besproken.

Stap 2: Afbeeldingen maken in Midjourney

Gratis alternatieven: DALL-E, Leonardo AI (gratis 150 credits via deze link)

Ik ga altijd eerst op zoek naar een bepaalde stijl. Deze moet over heel de video gelijk blijven. Dit doe ik aan de hand van een beschrijving in de prompt zelf, bijvoorbeeld door aan te geven dat ik een animation, illustration, blue colors etc. wil. Of ik kan het doen door middel van een stijlreferentiecode. Voor dit voorbeeld heb ik de eerste optie gebruikt. Ik heb een prompt gemaakt die ik als eerste of tweede frame wil gaan gebruiken. Daarin heb ik aangegeven welke stijl ik ongeveer wilde. Deze prompt heb ik 10 keer ingevoerd, zodat ik 40 verschillende afbeeldingen had om uit te kiezen.

Quaint village at dawn, suddenly besieged by large shadowy figures emerging from misty mountains, villagers in panic. 3d animation, Different shades of blue dominate the scene, from deep navy blue to softer, almost misty pastel blues. --ar 16:9 --chaos 20

Tip: Ik heb hier gekozen voor een chaoswaarde van 20 (standaardwaarde is 0), om er zo voor te zorgen dat de vier afbeeldingen die je per prompt krijgt van elkaar verschillen. De aspect ratio van 16:9 heb ik gekozen omdat dit formaat wordt gezien als de standaard als het gaat om horizontale video’s.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor de afbeelding die me het meest aansprak. Deze afbeelding heb ik vervolgens bij elke vervolgprompt toegevoegd als stijlreferentie (zie uitleg Afbeelding als stijlreferentie).

Alle prompts die ik heb gebruikt voor de video:

Afbeelding 1: Villagers standing by the shore, at the old mill, vibrant and chaotic scene. 3d animation --ar 16:9 --stylize 200
Afbeelding 2: Quaint village at dawn, suddenly besieged by large shadowy figures emerging from misty mountains, villagers in panic. 3d animation --ar 16:9
Afbeelding 3: close-up of the face, Young villager, breathless and fearful, standing in the village, shocked look . 3d animation --ar 16:9 --stylize 200
Afbeelding 4: You see a villager from the back, telling the queen bad news, A queen on her throne in a candle-lit room. 3d animation --ar 16:9 --stylize 200
Afbeelding 5: Weary general in a dusty war room, receiving orders with a clearly unenthusiastic expression. 3d animation --ar 16:9 --stylize 200
Afbeelding 6: Heroes confronting the leading creatures at the shadow of ancient ruins on a hill outside the village. 3d animation --ar 16:9 --stylize 200
Afbeelding 7: close up of a villager cheering. 3d animation --ar 16:9 --stylize 200

Tip: Dit process duurt lang. Je zult niet in één keer een perfecte afbeelding krijgen. Soms moet je de Vary Region-functie gebruiken of de prompt een aantal keer herhalen totdat je tevreden bent.

Stap 3: Afbeeldingen in beweging zetten

Ook gratis: Je kan afbeeldingen ook in beweging zetten met immersity AI (voormalig LeiaPix). In de gratis versie zit wel een watermerkje verstopt in de afbeelding.

Ik heb de afbeelding in beweging gezet met de Image2Motion functie van Leonardo AI. Dit kost 25 tokens per afbeelding. Ik heb hier een abonnement, maar je kan het ook gratis doen. Zo krijg je, als je je aanmeldt via deze link, 150 tokens gratis per dag. Je kan hiermee veel afbeeldingen genereren, maar ook 6 afbeeldingen per dag in beweging zetten. Het kan dus prima gratis, maar dan ben je er wel een aantal dagen mee bezig.

Image2Motion Leonardo AI

In Leonardo AI klik je op Motion in de zijbalk, voeg je een afbeelding toe, kies je een Motion Strength en klik je Generate. De afbeelding wordt vervolgens in beweging gezet. Soms moet je dit enkele keren herhalen per afbeelding als je niet helemaal tevreden bent over de beweging.

Tip: je kan hier één instelling aanpassen: Motion strength. Voor mijn afbeeldingen in de voorbeeldvideo heb ik deze gezet op 4, behalve bij het laatste frame. Daar heb ik 1 gebruikt, omdat er anders teveel rare bewegingen werden toegevoegd.

Stap 4: Muziek, ondertiteling en monteren

Ik ben sinds kort begonnen met videobewerking . Ik heb hier nog heel veel te leren. Op termijn wil ik overstappen naar een programma zoals Adobe Premiere Pro, maar tot die tijd doe ik alles in de gratis versie van Da Vinci Resolve. Dit kan je zelf gratis downloaden. De gratis versie heeft een aantal beperkingen, maar deze zijn niet heel erg als je wat simpele video’s wilt maken. Er zijn ook veel YouTube-tutorials beschikbaar! Aangezien ik zelf ook nog erg ‘lerende’ ben, verwijs ik je bij sommige stappen graag door naar de YouTube-video’s die ik zelf ook heb bekeken om de video aan elkaar te zetten 😉.

Plaats een reactie

Share to...