Als je een afbeelding van generatieve AI precies wilt hebben zoals je in gedachten hebt, is het soms flink experimenteren totdat je de juiste prompt hebt gevonden. De scherptediepte bepalen kun je het beste doen door een soort shot te specificeren, bijvoorbeeld: close-up, medium shot, low angle shot etc. Een f-getal specificeren kan bij sommige ai-tools zeker helpen. Het is wel grappig dat mijn kennis van fotografie en mijn opleiding beroepsfotograaf erg helpen bij het geven van ai prompts. Ik werk daarvoor met DALL-E, Leonardo AI en Midjourney. Soms werk ik ook met Stable Diffusion. Hieronder laat ik je zien hoe je de scherptediepte kan beïnvloeden van een foto die met AI wordt gemaakt.
Wat is scherptediepte in het kort
Scherptediepte is een term in de fotografie die beschrijft hoeveel van je foto scherp en duidelijk is, van voor naar achter. Wanneer je een foto maakt met een kleine scherptediepte, is meestal alleen het onderwerp scherp en is de achtergrond wazig. Bij een grote scherptediepte is zowel de voorgrond als de achtergrond scherp.
Dit vind ik altijd een beetje gek, maar het is wel echt zo: Een laag f-getal (groot diafragma) zorgt voor een kleine scherptediepte met een wazige achtergrond, ideaal voor portretten. Een hoog f-getal (klein diafragma) levert een grote scherptediepte op, waarbij zowel voor- als achtergrond scherp zijn, perfect voor landschapsfotografie.
Scherptediepte / Depth of Field bepalen voor AI-afbeeldingen
Ik heb gemerkt dat zowel Midjourney en DALL-E het erg moeilijk hebben als je bijvoorbeeld alleen F-getal specificeert. Je krijgt dan zeker niet het gewenste resultaat. Vraag je bijvoorbeeld om een bloem in een veld, gemaakt met een SonyA7III met een 35mm lens op f/1.8, dan krijg je hetzelfde resultaat als je vraagt om eenzelfde soort foto, maar dan op f/12 gemaakt. Dit is natuurlijk niet echt zo. Om de scherptediepte te beïnvloeden in bijvoorbeeld Midjourney, DALL-E en Stable Diffusion moet je wat meer informatie ingeven. Dit doe je door in te geven wat voor soort shot je wilt maken. Bijvoorbeeld: Extreme long shot, long shot, medium shot en close-up. Daarbij geef je ook aan met wat voor lens (brandpunt) en diafragma je de afbeelding wilt hebben.
Goed om te weten: AI-afbeeldingen-makers zullen je soms compleet negeren. Vraag je om een bloem met een grote scherptediepte, dan krijg je nog steeds een achtergrond met veel bokeh. Precies het tegenovergestelde dus. Dit komt o.a. door de datasets waarop deze tools worden getraind. Een close-up van een bloem heeft volgens de dataset bijvoorbeeld 99/100 keer een wazige achtergrond. De afbeelding je krijgt moet dan ook wel een wazige achtergrond hebben denkt de generator dan. Door de instructies héél duidelijk en specifiek te maken, kan je dit wel zelf beïnvloeden.
Close-up shot genereren
Wil je een foto van dichtbij van een persoon of object? Dan kies ik zelf altijd om “close-up” te gebruiken. Daarbij specificeer ik ook meestal het diafragma. Dit vooral om te zorgen dat het object of de persoon volledig scherp is. De scherptediepte laat zich verder lastig beïnvloeden bij een hoger f-getal, als het om de achtergrond gaat. Twee voorbeelden met daarbij de prompt die ik heb gebruikt:
Vooraf: De afbeeldingen zijn gemaakt met Midjourney AI, tenzij anders aangegeven. Ik gebruik daar een aspect ratio van 3:4 voor portretfoto’s en 3:2 voor bredere landschapsfoto’s. Ik definieer vaak ook een choas 0. De standaardwaarde van Midjourney is 0, maar ik specificeer het toch. Een oude gewoonte denk ik. Een lage waarde geeft namelijk wat meer betrouwbare resultaten, vooral als je de prompt vaker wilt herhalen (al kan je daar tegenwoordig ook cref voor gebruiken, maar dat is iets voor een andere blog 😉). Lees hier meer over de chaos parameter.
Close-up van een hond met een groot diafragma (laag f-getal)
Ik start met de foto en geef je daaronder direct de prompt die ik heb gebruikt.
Close-up van een hond met een klein diafragma (hoog f-getal)
Je ziet meteen dat er op de onderstaande foto meer scherp is!
Leuk om te weten: Dit is een galgo, een Spaanse windhond. Dit ras heeft een indrukwekkende, maar ook erg treurige geschiedenis. Dit prachtige hondenras wordt nog steeds misbruikt in o.a. Spanje. Wij hebben zelf thuis ook een galgo in huis als eigen hond!
Extreme close-up shot
Als je nog dichter bij het voorwerp of de persoon wilt komen met de afbeelding, dan adviseer ik je om een extreme close-up shot te gebruiken. Sommige mensen specificeren het met “macro”, maar hier krijg ik zelf niet echt goede resultaten mee. Bij een extreme close-up is het handig om het deel waarom je wilt dat de focus ligt specificeert in de prompt. Een voorbeeld:
Medium shot
Een medium shot is handig als je een aantal personen of voorwerpen op de foto wilt hebben met een klein beetje achtergrond zichtbaar. Het is vaak ook handig om naast het diafragma ook te specifiëren in de prompt wat je precies in de achtergrond wilt zien. Je kan het natuurlijk zo gek mogelijk maken! De scherptediepte kan je bij een medium shot vooral bepalen door aan te geven wat je wilt zien op de achtergrond. Automatisch krijg je een kleine scherptediepte, waarbij de achtergrond vaak iets wazig is. Twee voorbeelden waarin ik probeer de scherptediepte te beïnvloeden met een medium-shot.
In de volgende foto heb ik geprobeerd om de achtergrond nog meer te tonen in het eindresultaat. Ik wilde meer scherptediepte hebben (de gehele foto scherper)
Je ziet hier goed het verschil tussen de verschillende scherptedieptes. In de prompt aangegeven met een getal en verder gespecificeerd met ‘clearly visible’ en ‘bokeh’.
Een long shot specificeren
AI generatoren van afbeeldingen zijn erg goed in het maken van medium shots. Deze zie je dan ook vaak voorbij komen. Ze lijken wel de drang te hebben om iets op de voorgrond te moeten zetten. Om dit te beïnvloeden samen met de scherptediepte, kun je gebruik maken van long shot. Een afbeelding die van veraf is gemaakt. Ik specificeer hier altijd de lens en het f-getal. Vaak ga ik hier voor een brandpunt van 14mm tot 35mm, omdat ik een groothoek-effect hier wel leuk vind.
De afbeelding hieronder is daar een goed voorbeeld van. Ik zou tegen AI nog wel willen zeggen dat de regel van derden en een rechte horizon ook bij een goede foto horen in dit geval. 😉 Ik zou normaal gesproken deze foto in Lightroom CC of Photoshop nog even bijwerken, maar voor dit voorbeeld wil ik de output van AI laten staan zoals het is gegeven.
Conclusie: Kennis van fotografie geeft je veel meer mogelijkheden als je afbeeldingen genereert met AI! Dit zijn overigens slechts een aantal basis-prompts en voorbeelden, waarbij er met de compositie, belichting en hoek geen rekening is gehouden. Dit heb ik Midjourney en DALL-E zelf laten bepalen.